Новини, Полезно

7-те Причини защо керамичните и нано покрития промениха нас и автомобилите ни

Искате ли и вашият автомобил да изглежда толкова добре, колкото в деня, в който сте го закупили?

Миете го редовно, с огромно желание нанасяте вакси и какво ли още не. Но въпреки усилията ви, започват да се появяват кръгови драскотини, водни петна, матирания.

Мръсотията се задържа все повече и все по-трудно се отмива.

Ами ако имаше продукт, който може да промени този разказ? Продукт, който да осигурява защита от всякакви външни влияния.

Продукт, който да придава страхотен и траен блясък?

Ако и вие търсите това, значи имате нужда от нанопокритие за автомобил или казано по друг начин – керамично покритие.

Каква е истината за автомобилните керамични покрития? Какви са ползите от тях? Какви са техните ограничения? Какво е най-добро за вашия автомобил?

В тази статия ще разгледаме керамичните покрития доста детайлно, ще обясним точно какво представляват, какви са предимствата, слабите им страни и как да поддържате правилно покритието си.

 

Какво всъщност представлява покритието?

Керамичното покритие е течен полимер, който се нанася ръчно върху външната страна или интериора на превозното средство.

Покритието се свързва химически с фабричния лак на автомобила, като създава защитен слой.

Керамичното покритие не е заместител на лака на боята. По-скоро това е алтернатива на вакса, но много по-твърда, много по-устойчива на киселини, придава повече блясък и има по-добро водоотблъскване.

Керамичното покритие създава постоянна или полу-постоянна връзка с боята на превозното средство, което означава, че не се измива и не се разпада.

Защита

В зависимост от качеството и начина на поддръжка може да издържи до 5 години.

След нанасяне предпазва от оксидация и окисления, които се получават от слънчевата светлина, киселинни дъждове, засъхнали капки и агресивни препарати.

Също така кръгови драскотини – огромната болка за автофена.

Получават се най-често от некачествено измиване. Не добре изпрана кърпа за подсушаване, не добре изплакнат автомобил, гъба пълна с песачинки.

Керамичното покритие защитава от всичко това – в определени граници, разбира се.

 

Как обаче действа?

Масовите керамични покрития са на базата на Кварц. Кварцът е най-твърдото вещество в природата след диаманта.

Често Кварцът е премесен с Тефлон – с цел по-плътно и лесно нанасяне. Има доста вариации като съдържание, като може да срещнем високотехнологични вещества като Титан или Фиброкарбон. След като се положи керамичното

покритие, течността в него постепенно се изпарява, а то започва да се втвърдява, което води до създаването буквално на глазура върху автомобила.

Ефективността

на керамичните покрития се измерва, като се използват няколко различни теста, които оценяват области като устойчивост на химически и ултравиолетови лъчи, окисляване, топлинна толерантност и твърдост.

Твърдостта на керамичните покрития играе важна роля при определянето на нивото на очакваната устойчивост на надраскване.

Един лесен метод за оценяване на устойчивостта на надраскване при твърдост на керамичното покритие е тестът с молив, който изисква използването на набор от моливи с различни плътности от Н (най-меките) до 9Н (най-твърдите).

Всеки молив се използва за направата на линии в покритието – първият молив, който не надраска покритието, определя твърдостта.

Основната керамична твърдост на качествените покрития е 9H, а това е най-високата възможна устойчивост на надраскване, която понастоящем се предлага в нано-керамично покритие.

Приблизително дебелината на покритието

е от 1.6 микрона до 8 микрона. Реално това е решетка от кристали, които се прикрепят един към друг.

Има буквално милиарди от тези силициеви молекули, които се събират, за да образуват кръстосано свързана бариера, която виждате като огледален блясък на вашия автомобил.

Плътната повърхност на бариерите от кристали прави покритието водоотблъскващо и устойчиво на сол, птичи изпръжнения, полепнали мушици, дървесни сокове, киселинни дъждове и химикали.

Масовата забуда

е че повечето слоеве осигуряват по-добра защита. Всъщност два слоя са напълно достатъчни, защото от тук нататък покритие не се натрупва, а слоевете влизат един в друг.

Можем да заключим, че независимо от съставките, слоевете или гръмките реклами, свойствата на едно нанопокритие зависят от качеството му на производство.

До сега говорихме за нанопокритие за автомобилната боя, сега можем да обърнем внимание на нано керамично покритие защитаващо и други елементи по автомобила.

Джантите, стъклата и пластмасовите детайли също могат да бъдат третирани успешно.

Покритието за джанти е проектирано специално, за да издържи на екстремни условия.

Това постоянно защитно покритие е с повишена устойчивост на топлина и супер химична устойчивост срещу киселинни препарати, за да предпази джантите и спирачните апарати от матирания и наслояване на феродо.

Нанопокритието за автомобилни стъкла предпазва от фините надрасквания причинени от движението на чистачките.

Също така има попълваща функция и така заглажда леките дупчици причинени от камъчетата.

Най-големият плюс е водоотблъскващият слой. След третиране хидрофобността на стъклата позволява бързото обтичане, което подобрява значително видимостта и движението на чистачките.

Нанопокритията от типът керамични намират приложение и в интериора.

Кожените повърхности, покрити с керамично покритие, ще останат по-чисти за по-дълго време и ще бъдат защитени от мръсотия и мазнотията, които се вграждат в тях.

Керамичното покритие за кожа също има супер хидрофобен ефект, който позволява всяка течност да остава на повърхността и лесно да бъде избърсана, без това да амортизира кожата.

UV устойчивостта

на покритието ще помогне да се намали стареенето на кожата. След третиране кожата остава абсолютно същата на на вид и допир.

Както разбрахте керамичните покрития са най-доброто нещо, което може да получи автомобила ви в насока грижа за екстериора, след като вече отмина модата карнауба ваксите.

Керамичните покрития издържат години, осигуряват блясък, предпазват от варовикови петна и водоотблъскват – осигурявайки по-трудно замърсяване и по-лесно почистване.

Проблемът е, че много хора имат погрешната представата, че керамичното покритие е нещо, което просто можеш да приложиш и да забравиш, а това всъщност не е така.

Покрития изискват периодично поддържане, за да се увеличи максимално продължителността на живота им, тъй като те отслабват с течение на времето, заради атмосферните условия.

Как се случва това отслабване и какво можем да направим, за да се противопоставим на това? Нека да погледнем.

След полагане на керамичното покритие ефектът от блясъка особено при тъмните цветове е зашеметяващ.

За съжаление, този блясък леко намалява с течение на времето, като преминава от „спиращ дъха“ до „прилично блестящ“.

Ако не сте фанатик на тема блясък, това не е огромен проблем, но ако се стремите да поддържате блясък на шоурум е нужно да попрочетете повече и да приложите наученото. И така – какво причинява страхотния блясък? Това е свързано с начина, по който боята отразява светлината.

Блясък

Гланцираните повърхности блестят, защото са гладки. Когато лъчите на светлината се ударят и отблъскват в повърхността, те се пречупват под същия ъгъл. Това прави светлината да се концентрира в една посока, което води до високо ниво на блясък.

Ето графика, която ви дава по-добра представа:

Когато се занимавате с повърхност, която е дори леко неравна, някаква светлина се отклонява от различни ъгли, разпръсквайки светлинни лъчи, така че те са по-малко концентрирани и следователно по-малко лъскави.

Ето още една графика, показваща леко издраскана повърхностна разсеяна светлина.

Ако наблюдаваме повърхност, която е дори леко неравна, светлината се отклонява от различни ъгли, разпръсквайки светлинни лъчи, така че те са по-малко концентрирани, което води до по-лош блясък. Ето още една графика, показваща леко издраскана повърхностна и как разсейва светлината.

Както виждате, ефектът на затихване на блясъка идва от неравната повърхност на вашето керамично покритие. Щом е неравна повърхността е увредена. Каква е причината за това увреждане? Нека да погледнем.

Дефектиране на защитата

Тъй като вашето покритие е изложено на околната среда, бавно, но сигурно се износва. Абсолютно всичко влияе – вятър, прах, топлото време, студеното време, UV лъчите, сняг, дъжд, та дори и допир на покритието с ръка.

Никога не бихте забелязали това износване в ежедневието, но след време цялата картинка е на лице.
Скоро нанесеното керамично покритие е много по-устойчиво на всичко това, но поотмине ли време всички влияния го унищожават все повече.

Водоотблъскване

Според експертите в областта степента на водоотблъскване има не само визуален ефект, а и приложение в насока дълготрайност на покритието. Тук ще приложим термина повърхностна енергия, за да обясним по-добре нещата.

Повърхностната енергия определя поведението на течността при взаимодействие с определена повърхност.

Колкото по-ниска става повърхностната енергия на повърхността, толкова по-трудно става течностите да се прилепват към споменатата повърхност.

Керамичните покрития са формулирани, така че да създават максимално ниска повърхностна енергия. Повърхностната енергия не е статична. Тя действително може да се увеличи, ако повърхността се замърси, намалявайки хидрофобността.

Връщаме се пак в същината на темата – как да поддържаме керамичните покрития и какво можете да направите, за да сте сигурни, че ще задържат свойствата си възможно най-дълго? Има два начина да поддържате вашето покритие – да миете автомобила си редовно и правилно, както и да използвате буустер продукти (продукти укрепващи покритието).

Когато не миете често автомобила си полепналата мръсотия, мазнотията от пътя, както и сол и луга, полепват по покритието и започват да се вграждат в него.

Това води до горе описаният ефект на неравност на повърхността, която спира да пречупва светлината по правилен начин. Трудно можем да кажем колко често да миете автомобила си, защото това зависи от района, в който се намирате и начинът му на употреба, но се старайте той да е винаги чист.

Добрите практики показват, че поне веднъж седмично е наложително да отделите време за едно хубаво измиване на любимият автомобил. Освен редовните измивания, буустерните продукти за поддръжка ще ви помогнат да запазите покритието си в отлична форма.

Какво точно правят тези продукти?

Е, те са основно хиперконцентрирани версии на формулата на керамичното покритие.

Така че, когато ги напръскате на повърхност с покритие от керамика, те запълват всякакви несъвършенства от износване, за да възстановят блясъка и да осигурят повърхностната енергия.

Нанасянето на всеки 3-4 месеца обикновено е достатъчно, за да поддържате покритието си в оптимално състояние.

Сега, може би се чудите: „Ако трябва да се третирам с буустер продукт на всеки 3-4 месеца, защо просто не мажем с вакса пак през 3-4 месеца и не се занимаваме с тези керамични покрития?“

Е, честотата на прилагане може да бъде същата, но няма да получите същото ниво на блясък, хидрофобност или защита, които ще получите с керамично покритие.

В крайна сметка всеки прави своят избор как и дали да защити автомобила си.

Само защото вашето превозно средство е претърпяло процеса или обработката, не означава, че вече не е необходимо да се грижите за него.

Винаги ще го правите. Разликата е, че поддръжката и начинът, по който ще изглежда колата ви ще са несравними, след полагане на качествено керамично покритие.

[button text=“Разгледай Покритията“ letter_case=“lowercase“ size=“larger“ radius=“10″ depth=“4″ depth_hover=“5″ expand=“0″ icon=“icon-shopping-bag“ icon_pos=“left“ link=“https://detailingbg.com/produkt-kategoriya/%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/“]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *