Ревю на продукт

Ревю – Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax

Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax – Ревю на продукт

Преди човек да си зададе въпроса дали да купи някой точно определен продукт, често пъти изобщо не стига до много по-важният въпрос – дали да си купува какъвто и да е подобен или сходен продукт на първо място, дали той ще има някаква стойност за него и има ли изобщо смисъл да инвестира парите и още по-важно, времето си с него. В това ревю на Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax ще опитам да дам много и различни гледни точки, плюсове и „минуси“ за тази бърза вакса.

Да започнем с очевидното, със самото име на продукта – хибридна – керамична – спрей вакса. Този тип продукти станаха много популярни в последните няколко години, най-малкото, защото имат тази думичка „керамика“ в името си, което значи, че дори да не се интересувате активно от детайлинг, със сигурност ще ви прозвучи като нещо хубаво, нещо премиум, висок клас и с високо качество! Да… това е и така, и не точно така 🙂 Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax все пак е бърза вакса, каквато е и Meguiar’s Ultimate Quik Wax (https://detailingbg.com/produkt/ultimate-quik-wax-473ml/) (да, умишлено се пише Quik, а не Quick). Двете вакси са буквално дори в един и също ценови клас, като разликата в цената идва от това, че по-евтината (Ultimate Quik) е 473ml, а другата (Hybrid Ceramic Spray) е 769ml. Но колкото и да са сходни една с друга, точно толкова нямат и нищо общо помежду си.

Защо тогава са я кръстили керамична и кое по-точно и е карамичното? Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax е продукт направен на базата на Si02 (силициев диоксид), тоест кварц. Но, разбира се, е също така и синтетична, бърза васка, съдържаща полимери. Кратко пояснение – класическите вакси са базирани на бразилска карнауба – най-твърдият восък в природата, който осигурява изключителна дълготрайност и дълбочина на блясъка. А модерните вакси са предимно химия – полимери, SiO2 и т.н.

Какво точно означава това? Класическите вакси, точно както и модерните имат… да речем, два основни компонента – единия е този, който прави реалната реакция с лака на колата, който предоставя защитата, блясъка, който остава като покритие върху самия автомобил, а втория компонент са просто „помощните съставки, които имат за цел да доставят основния компонент“. В случая с класическите, а също така и с много модерни полимерни вакси (например Meguair’s Ultimate Paste Wax), процесът на нанасяне изисква ваксата да сложи с някаква форма на апликатор, да се изчака известно време, в което продукта изсъхва, от него се образува видим слой “мъгла” върху боята/лака и в последствие тези остатъчни продукти, които ‘доставят’ активния компонент, трябва да бъдат премахнати с микрофибърна кърпа (полиране / buffing-off). В този смисъл, повечето вакси на пазара, било то течни или пасти, бързи, спрейове и т.н., предимно имат такъв процес на нанасяне, чрез следните 5 стъпки:

1. Миене на колата
2. Подсушаване
3. Нанасяне на желаната вакса с апликатор
4. Чакане да изсъхне (няколко минути, в зависимост от продукта)
5. Полиране / премахване на остатъчните продукти

Важна добавка към горните стъпки е, че почти винаги, с почти всички видове вакси, НЕ се препоръчва колата да се мокри след нанасянето на ваксата! При някои вакси това може да варира от 24 до 72 часа… което не е особено приятно за планиране в буквално никой сезон, освен може би средата на лятото, когато със сигурност няма да вали дъжд. Много от наличните на пазара вакси също така изискват нанасяне и на втори слой, след като първия е изсъхнал, което добавя буквално още няколко дни ‘пазене’ на колата, а и, да си го кажем честно – още 5 допълнителни стъпки, започвайки от самото миене на колата. Защото няма да сложите никаква вакса на дори леко запрашена кола. Тук биха помогнали (и то страшно много!) продукти като Meguiar’s Hybrid Ceramic Detailer, с които ще си спестите миене + подсушаване на колата, но пак ще минете през нанасяне на детайлъри + полиране и чак след това ще полагате втория слой на желаната от вас вакса. С бързите вакси не се налага слагане на втори слой, но пък те имат доста по-кратко действие, обикновено от 2 седмици до месец.

С модерните бързи вакси и конкретно за тази, за която говорим сега, този процес е сведен до абсолютен минимум. Буквално до нула – нанася се и готово, няма чакане, няма съхнене, няма втори слой след определени часове или дни и т.н. Няма да видите и ‘остатъчни материали’ от нанасянето и, освен за много кратко време една ‘бяла пяна’, когато разнасяте ваксата с водоструйката/маркуча.

Така, защо да изберем Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax? С какво ще ни облекчи живота, предвид изброените до тук неща? С какво тя е по-добра като продукт? И изобщо подходящ продукт ли е за вас, конкретно? Как изобщо се използва този продукт? И то как е единственият правилен начин да бъде използван? За да бъдете доволни от нещо, което сте си купили, просто трябва да го използвате така, както трябва да се използва! Тази част от ревюто е изключително важна!

Въпрос: Как да използваме ПРАВИЛНО Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax?

Отговор 1: Ако НЯМАТЕ абсолютно никакво покритие на автомобила, Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax трябва първо да нанесете основополагащ слой! А това е изключително лесно – измивате колата си и докато е още мокра, нанасяте малко количество** от продукта и подсушавате колата. Това е, основополагащият слой е готов! На този етап дори не е необходимо да слагате втори, но можете да го направите и най-вероятно ще го направите с удоволствие 🙂
Отговор 2: Ако ИМАТЕ някаква, каквато и да е форма на покритие, други пасти, вакси, спрейове, дори защитен слой от детайлър (дори те оставят минимална защита на лака!), тогава нанасянето на Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax става по следния, изключително лесен начин – миете колата си, по любимия за вас метод – оставяте я задължително мокра – нанасяте по 1 до 2 пръскания на детайл и до 3, максимум 4 за предния капак и тавана – пръскате отново с маркуч или водоструйка, за да разнесете продукта и след това подсушавате/забърсвате. Това е. Нищо повече.

** Под малко количество, имам предвид изключително малко – за голям преден капак 2-3 пръскания, максимум 4! За вратите отстрани – по 1 до 2 пръскания на детайл!

Защо се нанася така? Защото Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax и активните компоненти в нея се активират от водата! Нанася се само и единствено на мокра повърхност. Двата типа компоненти в продукта тук се делят на хидрофилни и хидрофобни, т.е. Тези, които ‘доставят’ продукта привличат водата и обичат водата, а тези, които осигуряват защитата – отблъскват водата. Затова е изключително важно да имате или да направите ‘основополагащия слой’. В противен случай, просто ще отмиете ВСИЧКО с водоструйката / маркуча и няма да остане нищо като защита! Затова продуктите (всеки и всички) трябва да бъдат използвани само и единствено така, както производителя е казал, че трябва да бъдат използвани!

Запомнете – САМО при нанасянето на основополагащия слой, което се прави ЕДНОКРАТНО, когато нямате защита, е небоходимо да нанесете ваксата и директно да подсушите колата! Когато е мокра, напръскате и подсушите (едно, две, три), с процеса на подсушаване вие реално правите описаното по-горе в ревюто ‘полиране’, както с всички останали вакси и продукти на пазара!
А при съществуваща защита, вакси и т.н. по колата – миете, нанасяте продукта, плакнете с вода, с цел продукта да се разнесе – и тогава забърсвате колата!

Въпрос: С какво ще си облекчите живота, когато използвате Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax?

Отговор: Процесът на нанасяне на вакса става изключително лесен и бърз! Миете колата си, правите буквално няколко пръскания от ваксата, които разнасяте и активирате с вода (водоструйка или маркуч) – и просто подсушавате! А вие така или иначе подсушавате колата си, независимо дали ще сложите тази вакса или не.

Въпрос: Подходящ продукт ли е Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax за вас?

Отговор: Ако сами миете колата си – да! Ако обаче я закарате не автомивка и после се надявате да пръскате, полирате и хитрувате, опитвайки се да използвате ваксата по начин, по който НЕ се ползва и НЯМА да работи – тогава не. Това е химия и няма да можете да я надхитрите. Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax се актвира само и единствено от вода, трябва да е мокра колата, трябва да я разнесете с водоструйка и трябва да си подсушите сами колата, това е.

Въпрос: След като са необходими ‘едва’ 1 до 2 пръскания на детайл и ‘едва’ 3 до максимум 4 пръскания от продукта на предния капак и тавана (като най-големи детайли в един автомобил) – тогава не е ли логично като сложа още повече продукт, да стане още по-красиво, по-лъскаво и да имам още по-голяма защита? 🙂

Отговор: Не! Категорично и твърдо – НЕ! Философията на тези продукти е – Less is more – Колкото по-малко, толкова по-добре! АКО решите да слагате повече от необходимото, ще постигнете негативен ефект – продукта ще започне да се “бори” с вас!

С други думи, представете си, че сложите прекалено много? И помислете какво ще стане от чисто химическа и физическа гледна точка? Много просто – ще се образуват ивици от прекалено многото продукт, които ще изглеждат неприятно. Ваксата ще се оптива хем да абсорбира вода, хем да я отблъсква (обясних за това по-горе). Така… това НЕ е проблем и реално НЯМА да направите НИЩО на колата, боята или лака си!!! Всъщност, ако това стане, просто измийте колата втори път и всичко ще се оправи. Но, защо да си утежнявате и усложнявате живота? Или просто я оставете да я навали дъжда – наистина. Това, което ще стане е, че той ще отмие ненужното количество продукт, като в същото време ще активира защитните съставки на ваксата и реално водоотблъскването и защитата ви ще се повишат! 🙂

Въпрос: Мога ли да ползвам Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax на стъкла?
Отговор: Продукта НЯМА да нарани или увреди стъклата на автомобила, но НЕ се препоръчва да бъде ползван за нищо, освен боя/лак. Химията и състава му са направени за боя/лак – и толкова!

Въпрос: Защо изобщо да ползвате каквато и да е вакса?
Отговор: Ваксите предоставят не просто уникален външен вид, но и UV защита на лака, както и защита от леки наранявания на лака и боята (при полиране, бърсане, от прах, от всякакви автомивки и всякакви интервенции по колата ви в различни автомивки, било то и елементарно бърсане – с мръсни кърпи, със силиконови пера и т.н. А от личен опит мога да кажа, че никога не съм виждал по-добър продукт от Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax, от гледна точка на дълбочина на цвета и лъскав ефект на цялата кола! И не на последно място, ако да речем ‘миете колата си за 8лв до 10лв’ стандартно, без да имате защитни покрития, с вакса миенето ще стане 4лв до 5лв, буквално. Задържа се много по-малко мръсотия по колата и се мие много по-лесно и бързо! А за мушичките и буболечките по магистралите да не говорим!

Финал и заключение – Използвайте Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax, както и всеки друг продукт, само и единствено така, както трябва да бъде използван! Така ще бъдете доволни от него и ще го купите пак. И няма смисъл да оставате ‘разочаровани’ или ‘недоволни’ от него просто, защото не сте го иползвали по правилния начин. И никога, никога не прекалявайте с нанасянето на продукта! Да, производителите искат да си купувате повече продукт от тях, но именно те ви казват да ползвате малко от него въпреки, че искат да ви продадат много от него! 🙂 – 1 до 2 пръскания на детайл и 3 до максимум 4 за големите детайли (капак, таван). Това стига и е предостатъчно! При правилно ползване, продукта стига за обработването на поне 8 до 10 автомобила! Meguair’s Hybrid Ceramic Spray Wax се разнася ненормално и нечовешки бързо с водоструйка или маркуч и така покривате цялата кола! А предвид това колко напреднали са вече технологиите, продукта се активира буквално на секундата, веднага след самото му нанасяне! Никакво чакане, никакво съхнене, става активен веднага!

Бонус – опитайте да нанасяте паста или друга вакса с апликатор по решетката на автомобила или ниско долу.. Ауч! Доста неприятен и пипкав процес, нали? А за… големи хора (като мен), си е направо неприятен! 🙂 Докато с Meguiar’s Hybrid Ceramic Spray Wax, ваксата отива навсякъде, по всички места и местенца, без да си давате никакъв зор! 🙂 И приятен детайлинг, защото детайлинга е приятен! 🙂

Автор: Владимир Александров

Можете да разгледате категорията ни с всички разновидности на ваксите ТУК

Напишете ревю, изпратете ни го и ако ни хареса ще бъде публикувано, а Вие ще получите отстъпка от 10% при следващата си поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *