Ревю на продукт

Ревю, кърпа за подсушаване – Meguair’s Supreme Drying Towel XL V.2

Meguair’s Supreme Drying Towel XL V.2

Може би най-важният въпрос, когато се купува какъвто и да е продукт е – защо да избера конкретно този? Този въпрос до някъде е лесен за отговаряне, но в случая с кърпите за подсушаване има някои особености, които не е никак лошо човек да има наум. Най-просто казано, когато човек е доволен от дадена марка (независимо коя), в моят случай това е Meguiar’s, тогава при всички положения е склонен да преглежда първо какво предлага любимата му марка и често пъти да се спира на продукт директно там.

В случая с кърпите за подсушаване обаче, трябва да си зададете няколко въпроса. Това първата ви кърпа за подсушаване ли е? Единствената кърпа ли е? Основната или второстепенната е? Какъв размер кърпа би ви бил удобен на първо място – голяма, средна или малка? Колко лека или съответно, тежка? Защо има толкова много въпроси за наглед толкова елементарна покупка, все пак това е ‘просто’ кърпа за подсушаване?

В зависимост къде, как и с какво си миете колата, е възможно това да не е точно ‘перфектен’ процес (самото миене). Да речем, ако нямате гараж и разчитате на бързи автомивки на самообслужване, които не са никак лош вариант (особено тези, които имат вода с обратна осмоза), миенето не винаги е изпипано до съвършенство. Това означава, че ще остава поне малко мръсотия по калниците и праговете на колата (минимум), независимо колко усилено и дълго ги пръскате. В такъв случай, една голяма, ‘хубава’ или по-точно, скъпа кърпа, не е най-добрият вариант, ако ще ползвате само и единствено нея. По-добре калниците, праговете и мръсните зони да се подсушат с по-нисък клас (или нещо евтино, за което няма да ви е яд) и чак след това да се използва ‘скъпата кърпа.

Дори и горното да не е валидно за вас, пак е добре да имате поне 2, а защо не и 3 различни кърпи. Една голяма (основна), една за по-мръсните зони и една за джантите. Джантите са си отделна тема сами по себе си, но със сигурност не е добре да бършете джанти и боя/лак с една и съща кърпа. Размерът на кърпата пък от друга страна ще определя колко лесна ще е за ползване. За някои хора голяма кърпа с висок показател за ‘GSM’ (Grams per Square Meter) – или ‘тегло’ на кърпата, е трудна за използване и се превръща в по-скоро неприятно преживяване, отколкото в улеснение. Колкото по-висок е ‘GSM’ коефициента, толкова по-тежка, по-гъста и по-абсорбираща е една кърпа. От друга страна, ако използвате няколко кърпи, една голяма винаги е от огромна полза! Просто я ‘мятате’ върху детайла на колата и леко я дърпате – и без никакво усилие, отдолу всичко става сухо от първото движение! Докато кърпите с малък ‘GSM’ коефициент, не винаги доставят желаният ефект само с едно движение.

Колкото е по-малка една кърпа и колкото по-малък е ‘GSM’ коефициента и, толкова по-бързо съхне. Не, че е правилно да си “сушите кърпите в багажника”, но малките кърпи (особено в летния сезон) просто ги мятате в багажника и дори там могат да си изсъхнат сами. Особено, ако планирате да ги ползвате поне още веднъж, преди да ги изперете. Но с голяма кърпа, каквато е Meguair’s Supreme Drying Towel V.2, директно забравте да я оставите в багажника! Няколко причини зо това са:

1. Кърпата е с размери 55х85см, гъстота от 1050 GSM, което е наистина много, в горния ‘клас’ на показателя е – и поема колосално количество вода
2. Понеже кърпата е толкова гъста, тежка и голяма, просто няма да успеете да я изстискате! Буквално можете да изсушите много голям автомобил, SUV или лимузина, наведнъж и няма да успеете да изцедите и една капка вода от кърпата
3. Единственият начин да изсушите кърпа с такива параметри и размери е вкъщи, на простора – а стигнете ли с нея до там, направо си я изперете и тогава я сушете

Не забравяйте, че Meguair’s Supreme Drying Towel XL V.2 трябва да се пере на на НЕ повече 30°, само с течен перилен препарат и НЕ трябва да използвайте омекотители и белина! Перете кърпата самостоятелно, без други кърпи! Колкото и “непродуктивно” да ви вижда, не искате да я ‘набиете’ с власинки от други кърпи, с мръсотия, цветове или химикали от други кърпи и т.н. Не става въпрос, че самите кърпи ‘имат химикали в тях’, а че използвате другите си микрофибърни кърпи за много ралични неща – една за твърда вакса, една за течна вакса, една за интерно почистване със съответните препарати, една за джанти, една (по-скоро няколко) за полиране, една за прозорците с техните си препарати и т.н., и т.н.

В заключение, бих казал, че няма такова нещо като “да имате прекалено много кърпи”! Щом сте запален детайлър или планирате да бъдете такъв, кърпите никога, никога няма да ви бъдат излишни! Ако имате малко на брой, е много по-вероятно да направите компромис с нещо, каквото и да е – нанасяне на продукти, полиране, чистене, бърсане, подсушаване и т.н., а така увеличавате риска от това да нараните покритието/лака на колата си! Meguair’s Supreme Drying Towel XL V.2 за мен е задължителна част от набора от кърпи, които ползвам. Размерите, гъстотата, теглото, попивателните и способности и дори премиум усещането още с първото отваряне, я правят кърпа, която е удоволствие да имате на разположение! А цената и, за това качество и характеристики, е повече от добра!

Нещо малко, като бонус и на база лични наблюдения – не се ‘плашете’ след като изперете кърпата – и го казвам с усмивка! Когато я извадите чисто нова е напълно гладка и мека, но след като се изпере (или намокри солидно), се “напуква” (чисто визуално) и власинките и се събират на ‘групички’. Когато изсъхне кърпата, всичко се връща в нормалният си вид.

Не си задавайте въпроса защо да купя ТАЗИ кърпа, а защо да избера САМО нея! 🙂 Поздрави и приятен детайлинг, защото той е приятен! 🙂

Автор: Владимир Александров

Можете да разгледате всички кърпи за екстериорна употреба ТУК

Напишете ревю, изпратете ни го и ако ни хареса ще бъде публикувано, а Вие ще получите отстъпка от 10% при следващата си поръчка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *