Полезно

Правилното външно измиване, как и с какво?

Ние отново сме тук с поредната, надяваме се полезна статия. Водени от желанието за перфекционизъм и създаване на цялостна детайлинг култура ще радваме нашите последователи всеки месец с нова статия, свързана с актуалните теми за детайлинга, които ще бъдат насочени както към професионалисти, така и към любителите.

Тези, които са прочели предишната ни статия за така модерните керамичните покрития се надяваме да ги заинтригуваме и сега, макар че ще обсъдим една доста по-елементарна на пръв поглед тема. Дали говорим за пастиране или полиране или за керамични покрития, всяко едно от тези неща има една отправна точка – външното измиване!

Всеки един, независимо на каква възраст е някога е измил поне веднъж автомобила си самичък. Като цяло още от времето на комунизма, когато е нямало автомивки, съботно-неделното почистване на автомобила пред блока с кофа вода и парцал е било на почит. Днес навсякъде сме заобиколени с автомивки, обекти с водоструйки на самообслужване, купища препарати, шампоани, спрейчета…. Какво реално ви е наистина необходимо, кое е добре за вашия автомобил, кое ще донесе върховата наслада от крайния резултат? С тази статия ще се опитаме да отговорим на всички тези въпроси, защото детайлите са наистина важни!

Ще започнем с това, че хубавото и качественото миене винаги си личи. Дори и да е измит автомобила ви, няколкото дребни детайли правят общата картинка да изглежда по съвсем друг начин. Отначало, преди над 10г. за нас беше трудно да обясним точно какво са разликите, просто ги усещахме, но сега вече е различно.

Нека си представим, че имате почивен ден, вън е приятно време, прогнозата за времето е обещаващо добра, а вие даже не знаете къде сте захвърлили мобилният си телефон. Каква идилия ?! Време е за измиване на любимата играчка!
На първо място се постарайте да измиете автомобила си не под пряка слънчева светлина. Директната слънчева светлина спомага за по-бързото съхнене било то на водата или на нанесения препарат.

Това е неблагоприятен ефект. При изсъхването на водата преди тя да бъде забърсана има почти 100% шанс да се появят варовикови отлагания под формата на капки. Те се образуват на повърхността на лака и се свързват с най-горния му слой. Прaемахването им е изключително трудно и с неясен резултат. Единият вариант е с полиране, другият със специализиран препарат, но за това ще поговорим по-късно. Друг неблагоприятен ефект от изсъхването е създаването на условия да търкате на сухо. Колкото по-голямо съпротивление има, толкова повече щети ще направите. И така, по на сянка, по-добре. Ако ли не, създайте си условия да можете да намокряте автомобила си често и лесно!
Колата е паркирана и сега е време да подготвите антуража си!

Необходими са ви:
-водоструйка
-пянопреобразувател
-препарат за предизмиване
-препарат за измиване на джанти
-препарат за премахване на засъхналите мушици
-препарат за отстраняване на асфалт и смола
-две кофи с грид гард
-шампоан за основно измиване
-ръкавици или гъба
-четка за труднодостъпни места
-кърпи за подсушаване
-вакса
-кърпа за ваксата
-препарат за гуми
-апликатор за препарата за гуми

Ако имате и компресор с пистолет за въздух – страхотно!
Знаем, че в момента повечето от вас са фрапирани колко много неща се изисква да имат, за да постигнат страхотен резултат, но не забравяйте, че щом четете тази статия значи сте различен и не искате да сте като масовия потребител, който просто оставя колата си на произволна автомивка. Тук е моментът да отворим една скоба и да обсъдим защо не харесваме масово автомивките. Причината е една – ниско ниво! Има места, на които много се стараят, но цялостно е пълна трагедия.

Начинът на измиване на автомобила е грешен и така сте ощетени само вие. Автомобилът ви ще изглежда зле съвсем скоро, което ще ви вкара в допълнителни разходи и ще понижи стойността му! А вие не искате да работите по цял, за да отделяте от парите си да оправяте поразии защото някой е мърляч, нали? Сега ще продължим с обосновката си!

Понятие като „безконтактно“ няма! Не съществува препарат в съвременните професионални и детайлинг продукти, с който просто напръсквате, изплаквате и готово. За да се постигне този ефект, то тези препарати са силно киселинни и обогатени с агресивни съставки. Не се заблуждавайте и не вярвайте на думи „нашето безконтактно е слабо“, „нашето безконтактно не уврежда“! Глупости! Да, някое прави колата ви матова от една мивка, друго то 3-тата….Ако се върнем на темата с изсъхването на автомобила и намесим безконтактното получавате план максимум в начинанието „да съсипем автомобила си“. Безконтактното засъхва с всичките си ужасни съставки върху нагорещените повърхности и буквално прави дупки в лака или матира до неузнаваемост джантите и хромираните елементи.

Следващото посегателство върху вашата собственост идва с подсушаването. Един мръсен парцал (не мога да нарека микрофибър) бива хвърлен на земята, в зона където до преди малко се е стичала мръсотията от вашата кола. Палачът…., ааа извинявайте миячът започва усърдно да пръска с водоструйката отгоре, като с пиниз накрая го навива като палачинка. Ако го попитате, ще ви обясни как по бетонената плоча не се задържат никакви песъчинки и кърпата му е изпрана уникално добре. Започва едно подсушаване отдолу на горе, от горе на долу, пък после джаните, но преди това са намазани гумите, след това пак се връща към капака – замазва го….Този филм на ужасите сме го гледали всички, но това трябва да спре. Приели сме като мисия да създадем култура, да информираме всички вас, кое как трябва да бъде и да изисквате. Това е същото като да ядете развалена храна в ресторант, да си купите гадно кафе, да отидете на почивка в мизерия, да пиете топла бира и за всичко това да си платите не малко и ако случайно не оставите бакшиш да чуете още докато сте там как ви псуват..! Извиняваме се на всички „колеги“ за по-горе написаните редове, но всичко е в техните ръце, нека приемат критиката като градивна и се постараят да се поправят.
И така да се върнем отново в по-добрата реалност когато имате строени всички необходими неща за качественото измиване.

 

Те са толкова много…, а защо две кофи, а каква е тази решетка грид нещо си, а защо ми препоръчаха този шампоан, за какво ли е това за предизмиването?! Сега ще разясним.
Предизмиването се прави се прави с подходящият за целта продукт и е важно той да е pH неутрален. Служи, за да разхлабите и отстраните мръсотията преди да започнете основното измиване и то е важно това да стане без да увредите нищо. Благодарение на този продукт и създадената от него пяна вашата гъба или ръкавица ще има много по-малко замърсявания за отстраняване.

Това води до по-чиста вода в кофата за изплакване и по-малко механично триене. Реално нанасяте препарата с пянопреобразувател, колата става цялата в пухкава пяна, изчаквате няколко минути и изплаквате. След това изплакване колата не е готова за подсушаване, но е готова за следващата стъпка – основното измиване! Едрите песъчинки и полепналата пътна мръсотия ги няма и в повечето случай колата даже е леко мазна и хлъзгава с цел минимално съпротивление при движение на ръкавицата или гъбата. Постарайте се да минете с водоструйката навсякъде, отделете повече време на подкалниците и вътрешните ръбове на калниците.

Това са местата, на които се насъбира най много кал, пясък, сол, мръсотия. Там успевя и да се задържи, което води до постепенно унищожаване на материалите. Не щадете време, сили и вода, пръскайте под калниците докато не започне да тече отвсякъде бистра вода. Още при нанасянето на препарата за предизмиване не забравяйте хубаво да напръскате точно тези зони. Клекнете и обърнете внимание на крайните гърнете, около тях също винаги е свърталище на кал и пясък.
Казахме, че сега следва основното измиване с шампоан и гъба или ръкавици, но преди това има няколко щриха, който направят колата ви страхотна. Нека наречем предизмиването 1-ва стъпка!
2-ра стъпка – измиване на джантите!

На пазара има много продукти за измиване на джантите и пак стигаме до темата с киселинните и унищожаващи компомпоненти. Пазете джантите си, те са красиви, скъпи и трудни да за оправяне при щета.
Ние ви предлагаме да използвате препарати за измиване на джанти, които са pH неутрални и измиват феродото и металните частици. Ще ги срещнете под името Iron Remover, Fallout Remover. Тези продукти по магически начин разграждат феродовия прах, металните частици и общата пътна мръсотия. Ще познаете подобен продукт с това, че ако имате феродо по джантите и го използвате, след броени минути целите джанти стават кърваво червени или лилави. Много качествените препарати са толкова щадящи, че можете да ги използвате на нагорещени джанти и това да не доведе до негативни последствия.

И така, пръскате от препарата обилно. Той е отличен за почистването на щита зад спирачния диск и спирачните апарати. Изчакайте няколко минути и с намокрена четка за джанти или такава за трудно достъпни места разтъркайте при болтовете на джантата, ъглите при лъчите, апаратите. След това пръскайте обилно с вода.

Стъпка 3 е свързана със сезона и по-точно става въпрос на полепналите мушици. Знаете колко досадни и трудни за премахване са и за сметка на това увреждат много лаковата повърхност. Причината е, че техният биологичен състав и по-скоро киселината в тях разяждат изключително много.

Не бъдат ли премахнати на време, под на време имаме предвид в рамките на 24 часа ще останат трайни следи под формата на петна и сенки по лака. Като се замислите, че уязвимите детайли са преден капак, предна броня, калници, фарове, решетка, началото на тавана ще осъзнаете, че тези малки вредители, които полепват по стотици в минута унищожават половината ви кола.
Решението ви е специализиран препарат – Bug remover. Специфичната му формула размеква и разгражда полепналите гадове. Просто напръскайте, изчакайте 3-5 минути и изплакнете. При не задоволителни резултати от първия път повторете.
Стъпка 4 – премахване на асфалт и смоли. Това са ужасни, лепкави и упорити замърсявания. Използвайте правилните препарати за премахването им, а не бензин, нафта, Кореселин..
Първоначално ще се ориентирате по – Tar remover, TarX, Tar and Glue remover. С тези препарати ще отстраните точно тези проблемни замърсявания и никои други. Не се притеснявайте, щадящи са към лаковата повърхност. Как да го използвате?

Напръскайте отблизо с препарата локално конкретната проблемна зона. Изчакайте няколко минути, като ще видите как асфалтът примерно буквално се разтича. Отмийте с вода. Ако не изчезне напълно от първият път повторете и много леко тръкнете с ъгълчето на гъбата замърсяването. Ефектът е гарантиран!
Иии ето го основното измиване под стъпка номер 5! До сега беше по-лесно, само пръскахме с разни продукти, сега ще трябва да се понамокрим.

Ако погледнете към група автомобили под пряка слънчева светлина, било то на паркинг или на автомобилно изложение, най-вероятно ще забележите, че много от тях имат леки кръгови драскотини. Много от драскотини са резултат от неправилни техники на измиване и подсушаване. Те се причиняват, когато песъчинките имат пряк контакт с лаковата повърхност. За да избегнете до голяма степен това са ви необходими кофа и грид гард.
Ако не сте използвали грид гард досега, започнете веднага.

Това е кръгла пластмасова вложка, която се слага на дъното на кофата. Тя е повдигната над дъното на кофата с четири странични ребра, позволявайки на капките с прахта да се стекат до дъното на кофата. Реално когато бръкнете в кофата песъчинки, които попадат във водата се утаяват на дъното и заради това двойно дъно няма как да стигнете до дъното и да загребете от песачинките. Когато приключите с измиването на колата си и вдигнете грид гард, ще видите колко добре работи. Грид гардът трябва да се използва както в кофата за измиване, така и в кофата за изплакване, за да се осигури оптимална защита срещу драскотини.

Говорим за две кофи – за измиване и изплакване и има смисъл да е така. След като разтъркате с ръкавицата или гъбата първо я потопете в тази, кофа, която е за изплакване. Така ще измиете добре ръкавицата или гъбата и след това потапяйки я в тази за измива, в която има шампоан ще я напоите с шампоана и ще е готова за търкане отново, но и със сведен до минимум шанс да пренесете песачинки по колата. Професионална работа!

Имаме вече кофи с грид гард и сега ни е необходим шампоан за основно измиване. Това е толкова необятна тема, че дори жена ви ще ви се изсмее и ще каже как на нея й е по-лесно да си избере шампоан за косата. Тук е моментът, в който всички наши читатели, които използват веро за чинии и намират за безмислено да си закупят хубав шампоан, просто да спрат да четат! Верото за чинии е обогатено със съставки, които да премахват мазнотиите от чиниите. Точно това не трябва да се случва с вашият автомобил. Всички нанесени вакси и сийлънти ще изчезнат в миг след това епично измиване с веро.

 

За изборът на шампоан е много важно да се съобразите в какво състояние е лаковата повърхност и до колко е замърсен автомобила.
Шампоаните, които не правят пяна и са мазни са чудесни при по-чисти автомобили. Гърбата или ръкавицата се плъзгат с лекота по повърхността и шансът да нараните лака е много малък.

Частиците мръсотия ще бъдат капсулирани от този лубрикант и всички, които не се оберат от миещата ръкавица, ще се отмият лесно само с изплакване.
Wash & wax shampoo – Този шампоан е чудесен, когато искате да нанесете ваксиращо покритие върху автомобила. Това е удобен начин за измиване и защита в една стъпка. След изплакване ще останете поразени от степента на водоотблъскване.

Шампоан, подхранващ покритията. Това е едно сравнително ново звено при шампоаните, инспирарано от масово използваните напоследък керамични и кварцови покрития. Керамичното покритие реално са свързани по определен начин под формата на решетка молекули. Колкото по здраво закрепени са те, толкова по-устойчиво е покритието. С шампоан за основно измиване, които подхранва, вие реално попълвате появилите се празнини между молекулите на покритието и така го укрепвате. Сигурно се чували, че керамичните покрития имат различна продължителност и тя зависи от начина им на поддръжка. Ето това се има предвид! Ако имате нанесен сийлънт или керамично покритие ви съветваме да използвате такъв шампоан.

Последният вид шампоан е добре познатият ни шампоан правещ много пяна. Този шампоан е най-разпространеният вид и може да се каже, най-много използват. Ролята на пяната е да повдигне мръсотията и да я отведе далеч от лаковата повърхност. След това изплакването когато има повече пяна става много по-лесно.
Който и да изберете, важното е той да е произведен от реномирана марка и да е pH балансиран, така че да няма шанс да повредите лака.

Лека по лека стигнахме и до последното много важно звено! „Ябълка на раздора“ при основното измиване! Кое да бъде ръкавицата за измиване или добрата стара традиционна гъба?! Ние ще дадем малко факти, а вие преценете, кое е по-добро или подходящо за вас.

Милиони хора си мият колите с гъба, но ако прочетете теми свръзани с професионалното измиване, в специализирани форуми почти никой от членовете не мие колите си с традиционна гъба … Защо е така? Всичко се свежда до плоската повърхност на гъбата:

Представете си автомобилната боя с наслоена мръсотия и песъчинки, които искате да измиете, за да разкриете блясъка на колата си. Някои от тези частици мръсотия са остри и много агресивни. Сега, ако поставите гъба върху горната част на тези частици от песъчинки, както бихте направили, ако миете колата си с гъба, частиците от песъчинките попадат в капан между повърхността на гъбата и боята – те нямат къде да отидат поради плоската повърхност на гъбата. Така стават и финните драскотини, за които говорихме по-рано.

Микрофибърните ръкавици или тези от агнешка вълна са разработени, за да преодолеят проблемите с гъбите, улавяйки частиците от песъчинки. Ако прокарате пръстите си през ръкавица, можете да видите, че тя е мека и с дълги, гъсти влакна. Когато минете мръсотията с нея, частиците от песъчинките се абсорбират в ръкавицата – безопасно далеч от боята, така че да не могат да надраскат боята. За някои ръкавиците са по-удобни, за други не. Ние лично ги предпочитаме.
Имаме кофи с грид гард, ръкавица и шампоан!

Слагате от определеното от производителя количество шампоан на дъното на кофата и с умерено силна струя го разтваряте и разпенвате, пълнейки кофата на 80% от обема й. Потапяте ръкавицата и хубаво я напоявате. След това намокрете добре автомобила, защото най-вероятно е поизсъхнал по време на приготовленията.
Взимате ръкавицата и без натиск започвате да галите автомобила от горе на долу без да пропускате места.

Предполагаме е ясно защо от горе на долу, не искаме да качиме песачинките от по-мръсната долна част на автомобила на тавана, нали така? На всеки 2-3 минавания потапяйте ръкавицата в кофата за изплакване и след това в тази с шампоана. Третирайте целия автомобил без най-долната част на вратите, праговете и джантите. Вземете друга ръкавица и тогава измийте тези по-мръстни детайли. Целта на това упражнение е да съхраните ръкавицата, с която третирате целият автомобил чиста, без да я набивате излишно с песачинки.

Сега изплакнете обилно…, колкото повече, толкова по-добре.
Готови сте за подсушаване!

Как да подсушите правилно автомобила си? Има ли място силиконовото перо за подсушаване място във вашия асортимент? Какъв тип вакса да използвате и какви са основните разлики между тях?
Всичко това ще разберете във втората част на нашата статия „как да измиете автомобила правилно“. Всички наши усилия ще бъдат възнаградени ако поне един от вас се вслуша в съветите ни и промени вижданията си и начините за измиване!

Очаквайте ни и не забравяйте, че каквото и да правите, всички отлични резултатите са продукт от дребните детайли!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *