Ревю на продукт

Как да почистим, подхраним и защитим кожените повърхности?

Кожените повърхности изискват специфични грижи, за да запазят за максимално дълго своята красота. Особено кожените седалки в автомобила понасят адски много амортизация, заради атмосферните условия, механичното триене и замърсяването. Това води до напукване, избледняване и омазняване на кожата. Дали ще допуснете всичко това зависи от Вас. Правилната поддръжка изисква навременно почистване, подхранване и защитаване. Процедурата има определена последователност, която е изключително важно да бъде спазвана.

Необходими продукти:

Почистващ препарат (leather cleaner). Той трябва да отстранява натрупана мръсотия, мазни петна и оцветявания от дънки, но без да уврежда лаковото покритие на кожата. Освен специализираните за кожа, може да се използват и продукти тип APC (All Purpose Cleaner), като при тях ако не са готови за употреба бъдете внимателни при разреждането.

Четка за кожа. Четката за кожа e един от най-важните елементи от процеса. Тя трябва да е с точно определена дължина на косъма и със специфична мекота. Твърде меката четка няма да успее да изкара мръсотията, а твърдата ще увреди повърхността.

Подхранващ препарат (conditioner). Функцията на подхранващия препарат е да омекоти вече много изсушената кожа след почистване, да й придаде еластичност и като цяло да изгради защита срещу мръсотията, температурните амплитуди и UV лъчите. Продуктът за подхранване трябва да оставя матов, максимум много леко сатенен финиш.

Микрофибърни кърпи поне 2бр. Тези кърпи не е нужно да са особено специфични, достатъчно е да са чисти, меки и за препоръчване светъл цвят, за да видите дали забъствате мръсотията.

Апликатор. С него ще нанесете подхранващия продукт.

Започва се с третиране с почистващ препарат. С него работете на сравнително малки зони, примерно самата долна част на седалката трябва да я третирате на два пъти. Напръсквате от продукта и разтърквате с четка, като се стараете да има достатъчно препарат, така че да не търкате на сухо. След като сте разтъркали с четка оберете мръсотията с чиста и мека микрофибърна кърпа. Ако се замърси много, вземете друга чиста и забърсвайте докато не виждате мръсотия върху нея. Ако повърхността на кожата е все още мръсна повторете цялата процедура. При третиране на волан или топка на скоростен лост, за да не направите всичко в препарат можете да напръскате от него върху самата четка и тогава да разтъркате или директно на микрофибърна кърпа, с която да забършете желаната повърхност.

След като всичко е почистено напълно, оставете да изсъхне. 20тина минути при средна температура са достатъчни, но все пак зависи и колко сте намокрили кожата. Кожата трябва да има матов изглед.

Продължете с подхранващия продукт. Вземете апликатор и напръскайте на него. Може и върху микрофибърна кърпа, но апликатор е по-добре. Разнесете равномерно. Не прекалявайте с количеството, защото кожата ще поеме точно определено количество, а остатъка ще остане като мокра след върху кожата. При такава ситуация, след като сте сигурни, че препаратът е попил, минете зоните с остатъци с много леко влажна микрофибърна кърпа. Почистването е задължително преди нанасяне на подхранващият продукт, защото в противен случай, подхранвайки директно кожата ще запечатате мръсотия. Това е еквивалентно вашата половинка да си намаже крем преди лягане, а да не си е измила грима.

Вашият салон е готов. След колко време отново ще извършите процеурата зависи от вас и това как и колко често употребявате автомобила си. Когато повърхността стана лъскава, препоръчваме ново почистване и подхранване. Не забравяйте, че всички течи процедури е вжно да се извършват на не пряка слънчева светлина. Ако кожата е доста нагрята, изчакайте я да се охлади и тогава започнете. Трябва да знаете, че салоните със светли цветове са много по-склонни на захабяване и оцветяване, също така при падане на известно количество от боята им започва да прозира тъмна основа. Всичко описано в този урок важи за всяка една кожена повърхност, независимо дали става въпрос за автомобил. Продуктите и медите са напълно приложими за кожени дивани и столове, якета, обувки, чанти, портфейли.

Тук е мястото да вмъкнем и приложението на керамичните покрития. Има продукти на кварцова основа, които са специално създадени да създават защитен слой върху кожените повърхности. Те не променят изгледа на кожата, не виждате, че ги има, но те вършат своята работа. Такъв тип продукти се нанасят след почистване на кожата. Взимате апликатора (различен от този, за който говорим по-горе), поставяте му кърпичката, капвате няколко капки от продукта и разнасяте равномерно. След третиране не сядайте и не пипайте повърхността поне 7-8 часа, не я мокрете поне 24 часа. Керамичните покрития за кожа ще предазят от UV лъчите, от обезцветяване, замърсяване, омазняване поне 1 година след нанасянето. При салони с нанесено вече покритие не е необходимо при поддръжка да почиствате с четка, достатъчно е само да напръскате микрофибърна кърпа с почистващ продукт или дори вода и да забършете. Не е нужно и подхранване.

Автор: Райно Вакавлиев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *