Полезно

Защо да изберем PPF защита за автомобила си?

Със сигурност си спомняте усещането при покупката на чисто нов или малко каран автомобил. Блясъкът на лаковото покритие, бистротата му, липсата на следи от камъчета, отличното състояние на всяка една лайсна и детайл. Със сигурност обаче си спомняте и как след не много дълъг период на шофиране, поглеждайки автомобила си с учудване виждате как той съвсем не изглежда както преди. Атмосферните влияния, хвърчащите камъчета, полепващите се насекоми и некачественото измиване са нанесли необратими и много скъпо струващи щети по автомобила. В крайна сметка автомобилът освен средство за придвижване за повечето от нас е и емоция, постигната цел, резултат от усилен труд и дори понякога инвестиция. Затова е изключително важно да го запазим във вид максимално близък с чисто нов.

Това никога не е било по-постижимо! Детайлинг бранша работи усилено в посока създаване на защитни продукти, които обаче да придават блясък, хидрофобия, както и да осигуряват по-лесно измиване на автомобила. Писали сме за вакси, сийлънти, керамични покрития и техните преимущества и недостатъци.

С тази статия искаме да ви запознаем в детайли с ултимативният продукт, който ще запази автомобила ви максимално добре.

Чували ли сте някога термина PPF във връзка с автомобил?

PPF (Paint Protection Film) е прозрачен термопластичен полиуретанов (TPU) филм, който защитава лаковата повърхност от фини драскотини, камъчета, остатъци от насекоми, увреждания от смоли и варовик, щети причинени от ключове, чанти, пръстени или всякакви други остри предмети.

Освен от механични увреждания PPF или казано по друг начин защитно фолио предпазва автомобила ви от евентуални щети причинени от химически продукти. Преимуществата му не стигат до тук!

Висококачественото защитно фолио допринася за изгледа на вашия автомобил, подчертавайки дълбочината на лака и контраста на цвета. Придава силно водоотблъскване и много по-лесно измиване на автомобила. Основно и много силно качество за защитните фолиа е способността да се самовъзстановяват. Това означава, че при определена степен на нараняване след нагряване от слънцето фолиото се възвръща в предишния си вид. Така примерно драскотини от неправилно измиване или подсушаване на автомобила биха изчезнали само след няколко часа престой на автомобила на определена температура. Масово защитните фолиа се самовъзстановяват при повърхностна температура над 50 градуса, което в умерен климатичен пояс, където се намира България е трудно постижимо заради не толкова големия брой на много топли дни. Премиум бранда CarPro направи иновация в тази посока, която преобърна изцяло бранша. Тяхното защитно фолио Immortal PPF има самовъзстановяващи свойства, които успешно се активират при температура от -20 градуса. Това значи, че използвайки автомобила си, всяка една секунда положеното защитно фолио се саморегенерира. Качествата на защитните фолиа са  се доказали още преди доста години и за щастие продуктите се развиват с бързи темпове.

Употребата и разработката на PPF датира от повече от 70г и през този дълъг период технологията и качествата му силно са се развили.

Първото използване на PPF датира от 50-те години на миналия век по време на войната във Виетнам, когато американската армия защитава своите атакуващи хеликоптери от повреда с помощта на прозрачно, леко фолио. Скоро автомобилните ентусиасти и шофьорите на състезателни автомобили също започват да използват PPF, защитавайки возилата си.

Днес този метод на защита и индустрия като цяло са силно развити и PPF е все по-разпространено. Когато говорим за разпространение няма как да не споменем и приложението на PPF и в интериора на автомобила. Модерните автомобили с тъч дисплеи и множество лайсни са особено податливи на увреждания като надрасквания от нокти и в следствие на забърсване. Защитното фолио осигурява защита без това да променя изгледа на детайлите, както и усещането им при допир.

Защитно фолио може да се постави и върху матов тип боя, като това не променя начинът, по който изглежда, нито придава ненужен блясък.

Говорейки за супер качествата на защитното фолио трябва да отбележим, че то не е неразрушимо или ненаранимо. Някои по-остри камъчета и то ударени с висока скорост могат да увредят защитния филм. Остри предмети, по-сериозни щети от други автомобили също биха довели до увреждане. Добрата новина е, че разлепването на старото парче и полагане на ново възстановява първоначалния облик и защита.

Друга важна тема е трайността на защитното фолио. С времето то позагубва свойствата си и особено ако не е много качествено започва да пожълтява. В крайна сметка фолиото е „жертвения“ материал, който трябва да понесе всички негативи от употребата на автомобила, така че има своя живот.

Реалистичният живот на PPF е от 5 до 7г, като в рамките на този период се гарантира бистрота и отлична визия. Разбира се този времеви отрязък е пряко зависим от начина, по който се използва автомобила и условията на шофиране и измиване. Самовъзстановяващи свойства на PPF ще намалеят с времето. Това е просто естествено, поради износване. Всички компании, произвеждащи защитно фолио се надпреварват в създаването на фолио с максимална издържливост, но ако трябва да бъдем реалисти ще си дадем сметка, че шансът да притежаваме един автомобил 5-7 или 10г е почти нищожен, което прави и текущото време на издържливост напълно достатъчно. Животът, качеството и визията на PPF могат да се удължат и подобрят благодарение на набор от продукти, които детайлинг индустрията е осигурила. Това са продукти специално направено за употреба върху PPF и са под формата шампоани за основно измиване, спрей продукти, възвръщащи хидрофобията и дори фини полиращи пасти за корекция на драскотини, които не са успели да се самовъзстановят. Силно застъпен този сегмент наблюдаваме при премиум корейския бранд Gyeon. PPF Wash – шампоан, PPF Maintain – продукт за бързо придаване на страхотен изглед, PPF Renew – полираща паста и черешката на тортата – керамично покрития специално за PPF. Като заговорихме за керамични покрития не можем да не отбележим, че защитното фолио и покритията могат да се допълнят чудесно. Благодарение на свойствата на керамичните покрития защитното фолио ще получи още по-добър блясък, водоотблъскване и защита.

Освен дълготрайността на фолиото и неговите качества от определяща важност за удовлетвореността е монтажът, инсталирането. Разбира се, това се прави от обучени специалисти, които са сертифицирани за работа с конкретния бранд фолио. Освен умения е нужна и инвестиция в устройство за прецизно рязане на фолиото, защото не всеки детайл може да бъде изразян перфектно на ръка. Устройството се нарича плотер и в зависимост от класа си може да изпълнява различни операции свързани с точното изрязване на детайли от фолио. Сложен софтуер, разработен от производителите на фолио се грижи всеки един детайл на вашия автомобил да бъде зададен до микрон и съответно чрез плотера изразян на парче фолио. Отговорността за инсталатора е огромна, защото едно погрешно движение, една грешка в плотера или софтуера водят след себе си до огромна загуба на материал под формата на напълно неизползваемо защитно фолио.

Ние от Detailing Bulgaria в качеството си на официални представите ли на CarPro и Gyeon можем да предоставим на Вас нашите клиенти пълен набор защитни фолиа, произведени от конкретните марки. Може да бъде поръчана цяла ролка, може да осигурим изрязване с плотер или да препоръчаме сертифициран PPF инсталатор, за чието качество на работа гарантираме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *